Har du hørt om de ulike fettsyrene omega-3 -6 og -9? Vi har samlet informasjonen du trenger.
Visste du at fett spiller en stor rolle i alle kroppens celler? Vi trenger blant annet omega-3, -6 og -9 fettsyrer til dannelse av signalstoffer i kroppen.
De essensielle fettsyrene er omega-3 og 6, de er livsnødvendig og må tilføres gjennom kosten.
Omega -3
De viktigste omega-3-fettsyrene for menneskets fysiologi er icosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA) og alfalinolensyre (ALA).
Kroppen produserer ikke omega-3-fettsyrene selv så de er det viktig å få tilført gjennom kosthold.
EPA og DHA bidrar til:
- opprettholde normalt blodtrykk
- hjertets normale funksjon
- hjernens normale funksjon
- normal synsfunksjon
EPA og DHA kalles marine fettsyrer. ALA omdannes til EPA og DHA i kroppen. ALA finne i vegetabilske kilder, siden det omdannes til EPA og DHA på en lite effektiv måte, er det mer lønnsomt å innta EPA og DHA (marine fettsyrer) direkte.
Vi finner omega-3- fettsyrer i krill, fet fisk, frø og alger.
Omega 6
Omega-6 er en essensiell gruppe av flerumettede fettsyrer. At den er essensiell betyr at kroppen ikke produserer den selv, og vi får den i oss gjennom kostholdet. Linolsyre er et annet navn for omega-6-fettsyrer.
Kilder til omega- 6 er:
- planteoljer
- nøtter
- kjerner
- korn og kornvarer
- egg
- fjærkre
- enkelte grønnsaker
Du finner også omega-6 i hurtigmat, kaker, kjeks og mange typer brød. Samt ferdigretter, posesupper, margarin, potetgull og hermetikk.
Ofte omtales omega-6 som ”vegetabilsk olje” på varedeklarasjonen. Soyaolje er den som brukes mest i industrien.
Som vi ser er det mange kilder til omega-6-fettsyrer i et normalt kosthold. Det er mye mer vanlig å få i seg for mye omega-6-fettsyrer enn for lite.
For mye omega-6 kan øke betennelse og fremkalle inflammatorisk sykdom
Omega 9
Kroppen produserer nok mengder omega 9 fettsyrer på egenhånd. Derfor trenger du ikke å innta ekstra av disse.
Du trenger heller ikke like mye omega 9, som omega 3 og 6. Omega-9 finnes også i rapsolje og olivenolje.
Omega-3, -6 og -9: Konklusjon
Inntaket av omega- 6 via et normalt kosthold og produksjon av omega-9 i kroppen er tilstrekkelig. Det er ikke nødvendig å ta tilskudd av disse fettsyrene gjennom kosttilskudd. For nok inntak av omega-3-fettsyrer anbefales 2-3 måltider med fet fisk i uken.
Personer som ikke spiser fet fisk, eller som spiser lite fet fisk, bør ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd, ifølge helsedirektoratet.
Helsedirektoratet har også konkludert med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å gi en tallfestet anbefaling om ratioen mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i kostholdet.
Prøv POLARKRILL i 60 dager
kun 199,-
Skriv inn ditt telefonnummer
Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.