Dette bør du vite om omega-3,-6 og -9 fettsyrer!

Dette bør du vite om omega-3,-6 og -9 fettsyrer!

 

Har du hørt om de ulike fettsyrene omega-3 -6 og -9?

Vi har samlet informasjonen du trenger.

Visste du at fett spiller en stor rolle i alle kroppens celler? Vi trenger blant annet omega-fettsyrer til dannelse av signalstoffer i kroppen.

De essensielle fettsyrene er omega-3 og 6, de er livsnødvendig og må tilføres gjennom kosten.

Omega -3

De viktigste omega-3-fettsyrene for menneskets fysiologi er icosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA) og alfalinolensyre (ALA).

Kroppen produserer ikke omega-3-fettsyrene selv så de er det viktig å få tilført gjennom kosthold.

EPA og DHA bidrar til:

  • opprettholde normalt blodtrykk
  • hjertets normale funksjon
  • hjernens normale funksjon
  • normal synsfunksjon

EPA og DHA kalles marine fettsyrer. ALA omdannes til EPA og DHA i kroppen. ALA finne i vegetabilske kilder, siden det omdannes til EPA og DHA på en lite effektiv måte, er det mer lønnsomt å innta EPA og DHA (marine fettsyrer) direkte.

Vi finner omega-3- fettsyrer i krill, fet fisk, frø og alger.

Omega 6  

Omega-6 er en essensiell gruppe av flerumettede fettsyrer. At den er essensiell betyr at kroppen ikke produserer den selv, og vi får den i oss gjennom kostholdet. Linolsyre er et annet navn for omega-6-fettsyrer.

Kilder til omega- 6 er:

  • planteoljer
  • nøtter
  • kjerner
  • korn og kornvarer
  • egg
  • fjærkre
  • enkelte grønnsaker

Du finner også omega-6 i hurtigmat, kaker, kjeks og mange typer brød. Samt ferdigretter, posesupper, margarin, potetgull og hermetikk.

Ofte omtales omega-6 som ”vegetabilsk olje” på varedeklarasjonen. Soyaolje er den som brukes mest i industrien.

Som vi ser er det mange kilder til omega-6-fettsyrer i et normalt kosthold. Det er mye mer vanlig å få i seg for mye omega-6-fettsyrer enn for lite.

For mye omega-6 kan øke betennelse og fremkalle inflammatorisk sykdom

Omega 9

Kroppen produserer nok mengder omega 9 fettsyrer på egenhånd. Derfor trenger du ikke å innta ekstra av disse.

Du trenger heller ikke like mye omega 9, som omega 3 og 6. Omega-9 finnes også i rapsolje og olivenolje.

Konklusjon

Inntaket av omega- 6 via et normalt kosthold og produksjon av omega-9 i kroppen er tilstrekkelig. Det er ikke nødvendig å ta tilskudd av disse fettsyrene gjennom kosttilskudd. For nok inntak av omega-3-fettsyrer anbefales 2-3 måltider med fet fisk i uken.

Personer som ikke spiser fet fisk, eller som spiser lite fet fisk, bør ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd, ifølge helsedirektoratet. 

Helsedirektoratet har også konkludert med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å gi en tallfestet anbefaling om ratioen mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i kostholdet.